POLITIKA KOLAČIĆA

Mozzartova pravila o kolačićima objašnjavaju šta su to kolačići, koje kolačiće Mozzart koristi i zašto, koje podatke prikupljamo putem kolačića i u koje svrhe ih koristimo, kao i šta možete učiniti za upravljanje kolačićima.

Kada prikupljamo vaše lične podatke putem kolačića, naša politika privatnosti odnosi se na prikupljanje i upotrebu tih podataka. Molimo pažljivo pročitajte ovu Politiku kao i Politiku privatnosti.

Takođe, ova Pravila o kolačićima čine sastavni dio Uslova korišćenja i Politike privatnosti.

Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke prenesene na korisnikov računar ili mobilni uređaj u svrhu praćenja upotrebe određenih web lokacija i poboljšanja korisničkog iskustva. Koriste se kako bi web stranice mogle funkcionirati, biti efikasnije, kao i stalno se poboljšavati. Ako je prijem kolačića onemogućen na korisnikovom računaru, korisnik i dalje može pristupiti web lokaciji, napominjući da određene funkcije mogu biti ograničene.

Vrste kolačića

Vlastiti kolačići (kolačići prvih strana) i kolačići trećih strana

Mozzart koristi vlastite kolačiće (kolačiće prve strane), kao i kolačiće treće strane. Razlika između vaših vlastitih i kolačića trećih strana je u web lokaciji ili domeni koja postavlja kolačić. Vlastiti kolačići su kolačići koje je postavio Mozzart, a podatke dobivene putem vlastitih kolačića prima Mozzart. Kolačiće trećih strana prilikom posjete našoj web stranici na vaš pregledač postavljaju naši poslovni partneri kako bi prikupili podatke o vašem korišćenju web stranice i o eventualnim aktivnostima na drugim web stranicama. Treće strane prikupljaju podatke direktno sa vašeg pregledača i na obradu podataka prikupljenih na ovaj način primenjuju se Politike privatnosti tih trećih strana.

Trajni i privremeni kolačići

Vlastiti kolačići (kolačići prvih strana) i kolačići trećih strana mogu biti trajni ili privremeni, ovisno o trajanju.

Trajni kolačići sastoje se od tekstualne datoteke koju server šalje pregledaču, koju će pregledač sačuvati i koja će ostati na vašem računaru ili uređaju dok ga ne izbrišete ili dok ne istekne. S druge strane, privremeni kolačići (povezani sa sesijom) ističu na kraju korisničke sesije, tj. kada je pregledač zatvoren.

Kolačići za različite namjene 

Kolačići se koriste u razne svrhe. Slijedi kratak pregled kolačića koje Mozzart koristi na ovoj web stranici.

Neophodni kolačići

Neophodni kolačići omogućavaju pravilno funkcioniranje naše web stranice - pomoću njih vam pružamo priliku da pregledate web stranicu i iskusite punu funkcionalnost naše web stranice.

Ako se ne slažete s prikupljanjem ove vrste kolačića, molimo vas da odmah prestanete koristiti našu web stranicu jer se neophodni kolačići ne mogu isključiti. Ako nastavite koristiti našu web stranicu, prihvaćate upotrebu neophodnih kolačića koji će biti postavljeni na vaš pretraživač.

Kolačići performansi

Kolačići performansi prikupljaju informacije o tome koje ste stranice posjetili, koliko ste vremena proveli na web lokaciji, koliko ste stranica s plaćenim oglasima posjetili i pružaju informacije potrebne za testiranje dizajna web stranice i otkrivanje mogućih problema sa web stranicom.

Ovi se kolačići koriste za stvaranje objedinjenih izvještaja koji nam pomažu u praćenju učinka web stranice, daju nam uvid u to kako se web stranica koristi i kako ga možemo poboljšati.

Funkcionalni kolačići

Funkcionalni kolačići omogućavaju web lokaciji da zapamti jeste li prethodno posjetili našu stranicu i koje ste izbore tom prilikom napravili kako bi pružili bolje korisničko iskustvo. To nam pomaže da poboljšamo funkcioniranje naše stranice i omogućava našim korisnicima lakši pristup sadržaju koji traže. Podaci prikupljeni ovim kolačićima mogu se anonimizirati i ne mogu se koristiti za praćenje pojedinačnih aktivnosti pretraživanja (npr. pamćenje korisničkih postavki, otkrivanje da li je odabir jezika već izvršen).

Kolačići namjenjeni određenoj ciljnoj grupi (marketinški kolačići)

Ovi kolačići prikupljaju informacije o vašim navikama pretraživanja i koriste se za prikazivanje sadržaja prilagođenog vama i vašim interesima. Mogu se koristiti za oglašavanje određenoj ciljnoj grupi korisnika, za praćenje kretanja korisnika na web lokaciji, za brojanje posjetitelja na web lokaciji ili za ograničavanje broja prikaza istog oglasa na našoj web stranici.

Treće strane (Facebook, Instagram, YouTube, Twitter) također mogu postaviti marketinške kolačiće na našu web stranicu, što omogućava dijeljenje sadržaja naše web stranice na društvenim mrežama. Ove treće strane mogu koristiti kolačiće u svoje svrhe i Politike privatnosti tih trećih strana primjenjuju se na obradu podataka prikupljenih na ovaj način.

Upravljanje kolačićima 

Većina internet pretraživača već je postavljena da automatski prihvaća kolačiće.

Neophodni kolačići se ne mogu isključiti.

Marketinški kolačići, funkcionalni kolačići i kolačići perfomransi nisu potrebni za rad web stranice, ali omogućavaju bolju pretragu. Možete izbrisati ili blokirati ove kolačiće, ali ako to učinite, možda ćete morati ručno prilagoditi određene postavke svaki put kada posjetite našu web stranicu, a postoji mogućnost da neke funkcionalnosti i stranice na web lokaciji neće raditi normalno (imat ćete ograničene funkcije web lokacije). 

Kolačiće trećih strana možete izbrisati promjenom postavki u pregledniku, koristeći objašnjenja prikazana na www.aboutcookies.org ili www.allaboutcookies.org. 

Ako za pristup našoj web lokaciji koristite različite uređaje (računar, mobilni telefon, tablet itd.), morate izvršiti odgovarajuće postavke u svakom pregledaču na svakom uređaju koji koristite.

Također možete onemogućiti upotrebu Google Analyticsa na tools.google.com/dlpage/gaoptout. 

Imajte na umu da bilo kakve promjene u postavkama kolačića mogu ograničiti rad pojedinih web stranica.

Na koji način nam se možete obratiti? 

Funkcionisanje ovog sajta omogućava tim eksperata iz Mozzarta. 

Ukoliko imate pitanja u vezi sa korišćenjem kolačića ili našom Politikom kolačića, možete nas kontaktirati putem e-maila na adresu: zastita.podatakamozzartbet.com.

Izmjene Politike kolačića

Sve izmjene Politike kolačića biće objavljivane na ovoj stranici. Preduzimamo sve neophodne mjere kako bismo vas o navedenim izmjenama obavijestili na odgovarajući način.

Ova Politika kolačića je posljednji put ažurirana 09.06.2021.

Mozzart d.o.o. Banja Luka