Mozzart pomogao u opremanju Sigurnog stana u Goraždu

Mozzart pomogao u opremanju Sigurnog stana u Goraždu

U Bosni i Hercegovini postoji osam Sigurnih kuća u kojima ženama i djeci, koji su žrtve porodičnog nasilja, pružaju smještaj i podršku u nastavku borbe za život bez nasilja. Isto žrtvama nude odnedavno i u Sigurnom stanu u Goraždu. Inicijativu za formiranje Sigurnog stana pokrenuli su zajedničkim snagama u lokalnom Centru za socijalni rad i Udruženju žena „Seka“. Stan je u potpunosti renoviran i djelimično opremljen u avgustu prošle godine, a sada je upotpunjen donacijom iz kompanije Mozzarta.

            -Zaista smo bile iznenađene da postoje donatori koji nas pitaju šta nam tačno treba. Toliko smo se oduševile stepenom društvene odgovornosti kompanije Mozzart. Kada smo iskazale potrebu za kućanskim aparatima, posteljinom i sredstvima za higijenu, ispunili su nam želju i donirali sve što nam je bilo potrebno bez ikakvih uslova. To je zaista solidarno i uvažavajuće kao podrška našem radu zbog čega smo veoma zahvalne Mozzartu- kaže Esma Drkenda, predsjednica Udruženja žena „Seka“, Goražde.

Trenutno u Sigurnom stanu boravi jedna žena koja je preživjela nasilje u porodici.

Stan je privremeno rješenje za žrtve nasilja u kriznim situacijama, a tu mogu da budu smještene od tri do šest mjeseci ili duže, u skladu sa procjenama nadležnih.

Po isteku perioda od šest mjeseci, Centar za socijalni rad vrši procjenu da li je moguće produžiti boravak žrtvi nasilja ili pronaći način da je ekonomski zbrinu. To čine kroz mogućnost prekvalifikacije, zapošljavanja, a žrtva ima i mogućnost povratka  u zajednicu, po sopstvenoj odluci, pa je dobro da je u tom slučaju dovoljno osnažena.

Sa korisnicama rade nadležni u Centru, a posebno su im posvećeni u Udruženju „Seka“ gdje im pružaju psihološku podršku i rade na osnaženju žrtve nasilja u kontinuitetu.

Stan je u vlasništvu institucije, a u Udruženju „Seka“ prate korišćenje stana, te vrše smještaj ukoliko im se javi korisnica u stanju potrebe.

Sigurni stan u Goraždu za sada služi i kao prelazno rješenje ukoliko se u određenim slučajevima ispostavi da je žrtvi potreban smještaj u nekoj od Sigurnih kuća širom BIH. To je, kažu, specifičan primjer dobre prakse u Goraždu jer žrtve nasilja imaju privremeni krov nad glavom, odnosno imaju gdje da odu od nasilnika prije pronalaska trajnog rješenja.

A trajno rješenje je, kažu, kontinuirana borba protiv nasilja u porodici i rad na osnaživanju žrtva kako bi nastavile život bez nasilja.

Toj misiji veoma su posvećeni u kompaniji Mozzart kroz akciju „Stop nasilju nad ženama“. Do sada su podržali rad brojnih Sigurnih kuća širom BiH. Njihove robne i novčane donacije stigle su na adrese Sigurnih kuća u Banjaluci, Tuzli, Modriči, Bijeljini, Bihaću, Sarajevu, Mostaru. Ovu plemenitu misiju, veoma važnu za bh. društvo nastaviće i u narednom periodu.