Mozzart ponovo uz korisnike Sigurne kuće u Modriči

Mozzart ponovo uz korisnike Sigurne kuće u Modriči

            U okviru svog društveno odgovornog rada, kompanija Mozzart nastavlja da provodi akciju "Stop nasilju nad ženama" širom BiH. U prethodnom periodu obišli su brojne Sigurne kuće širom naše zemlje i pružili im podršku u radu. Prošle godine su uputili novčanu donaciju Sigurnoj kući u Modriči, ali to je bio tek početak njihove saradnje u borbi protiv nasilja nad ženama. Ovog puta im je iz Mozzarta stigla donacija namještaja, posteljine, posuđa i sredstava za higijenu.

Boravak žrtava nasilja iziskuje stalno obnavljanje pokućstva kako bi bili zadovoljeni svi životni uslovi osoba koje tu borave. Njihova dobrobit i ugodan boravak u Sigurnoj kući su naši prioriteti, ali je standard životnih uslova teško postići uz opšta poskupljenja. Zbog toga nam je ova donacija i više nego dobro došla, a posebno izražavamo veliku zahvalnost kompaniji Mozzart za kontinuiranu saradnju, budući da su i u prethodnom periodu prepoznavali potrebe žrtava nasilja koje zbrinjava naša Sigurna kuća- kaže Gordana Vidović, direktorica Udruženja građana "Budućnost" Modriča.

Sigurnu kuću u Modriči  vodi Udruženje građana "Budućnost" već 23 godine. Za to vrijeme bili su utočište za više od 3.500 žrtava porodičnog nasilja, među kojima je bilo oko 130 djece bez roditeljske pratnje. S obzirom na važnost plemenite misije kojom se bave, donacija im, kažu, stigla u pravi čas.

Boravkom u Sigurnoj kući sve žrtve nasilja dobijaju besplatno pravno i psihosocijalno savjetovanje. Vrši se nadzor nad ishranom, higijenom, pruža im se zdravstvena njega, organizuju radno-okupacione aktivnosti, edukacija žena, pružaju pomoć i podršku školarcima u učenju, a svi imaju fizičku zaštitu 24 časa dnevno.

U saradnji sa stručnjacima, članovi Udruženja "Budućnost" organizuju radionice za prevazilaženje trauma i psihoterapijski rad sa žrtvama porodičnog nasilja.

U Sigurnoj kući u Modriči rade sa korisnicama i na ekonomskom osnaživanju kroz edukativne programe. Tako ih uče kako da izrađuju nakit, oslikavaju razne predmete, dekupaž i origami tehniku. U okviru poljoprivredne zadruge "Eko-budućnost", čiji su suosnivač, žene uče bavljenju poljoprivredom, te im pomažu da dobiju grantove i time se ekonomski osamostale.

To je, kažu, posebno važno jer se žene koje su ekonomski zavisne često vraćaju nasilniku, ali i u Sigurnu kuću zbog nemogućnosti da samostalno zarađuju.

Ova, kao i brojne druge slične ustanove, teško dolazi do sredstava za rad.

Naime, 70 posto finansija za mjesečno zbrinjavanje obezbijeđuje resorno Ministarstvo, a 30 posto ide na teret lokalne zajednice odakle žrtva dolazi. Međutim, dešava se da te isplate kasne, pa je teško u međuvremenu da Sigurna kuća nesmetano radi. Zbog toga, kažu, ne bi mogli funkcionisati bez pomoći donatora.

-Pri ponovnoj posjeti Sigurnoj kući u Modriči, uvjerili smo se da je naša prethodna donacija stigla u prave ruke. Stoga smo, kako smo prošli put i obećali, nastavili da im pružamo podršku u radu. Imamo zajedničku misiju kojom želimo zaustaviti nasilje nad ženama u BiH, a na tome ćemo nastaviti da radimo u narednom periodu i u saradnji sa drugim Sigurnim kućama širom naše zemlje- kaže Selma Salkanović, rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta.

Ova plemenita akcija dio je projekta "Stop nasilju nad ženama" koju kompanija Mozzart provodi u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova BIH i Gender Centrom Federacije. Donacije su do sada uputili brojnim Sigurnim kućama u BiH, a podršku u toj misiji su im pružila velika imena bh. sporta.