Najbolji uz najbolje: Mozzart generalni sponzor „Kristalnih 11“

Najbolji uz najbolje: Mozzart generalni sponzor „Kristalnih 11“

Sarajevska Vijećnica sinoć je bila mjesto okupljanja najboljih fudbalerki, fudbalera i trenera u BiH. Ceremonija dodjele priznanja za najbolje aktere Premijer lige BiH „Kristalnih 11“ privukla je veliki broj domaćih fudbalskih legendi, bivših reprezentativaca i zaslužnih sportista. Generalni sponzor događaja bila je kompanija Mozzart.

Kao organizaciji, koja vodi brigu o položaju i statusu fudbalera, fudbalerki i trenera, zadovoljstvo nam je da smo imali priliku da sarađujemo sa kompanijom Mozzart. Uvijek težimo da uz prave sportske vrijednosti koje promovišemo, vežemo kompanije koje dijele iste poglede. Mozzart je svojim ulaganjima u bh. sport to definitivno dokazao“, kaže Tarik Trbić, generalni sekretar Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BIH organizovao je glasanje među igračima i trenerima Premijer lige BiH u sklopu tradicionalnog izbora “Kristalnih 11”. Ukupno 313 pojedinaca je glasalo za najbolje igrače Premijer lige BiH za fudbalere, a uslov je bio da najmanje 20 pojedinaca iz svakog premijerligaša uzme učešće u glasanju.

Zanimljivo je da su ove godine prvi put birane najbolje fudbalerke. Tu prestižnu titulu ponijelo je „Kristalnih 11“ dama: Envera Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo), Ana Bojanić (ŽNK Iskra), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Gloria Slišković (SFK 2000 Sarajevo), Đula Velagić (SFK 2000 Sarajevo), Alisa Spahić (SFK 2000 Sarajevo), Marija Ana Milinković (SFK 2000 Sarajevo), Maja Hrelja (ŽFK/NK Emina Mostar), Sofija Krajšumović (ŽFK Radnik Bijeljina), Kristina Tanasković (SFK 2000 Sarajevo), Maja Jelčić (SFK 2000 Sarajevo). Najbolja trenerica Premijer lige BiH za žene je Samira Hurem (SFK 2000 Sarajevo), a najbolja igračica Marija Ana Milinković (SFK 2000 Sarajevo).

            Talenat dama iz SFK 2000 Sarajevo kompanija Mozzart ranije je prepoznala, pa im je pružila podršku kroz sponzorstvo

Za najboljeg golmana Premijer lige BiH u sezoni 2021./22. izabran je Belmin Dizdarević, prvotimac FK Sarajevo, a drugi je bio Josip Bendera iz FK Željezničar. Idealnu odbranu prvenstva čine Josip Ćorluka iz HŠK Zrinjski, Selmir Pidro iz FK Sarajevo, Slobodan Jakovljević iz HŠK Zrinjski i njegov klupski kolega Hrvoje Barišić.

U najbolji vezni red izabrani su Samir Radovac iz FK Velež, Ivan Bašić, HŠK Zrinjski i Agustin Dofo iz FK Tuzla City. Tim najboljih napadača u BiH sastavljen je od trojke Asmir Suljić, FK Sarajevo, Nemanja Bilbija, HŠK Zrinjski i Adnan Džafić iz FK Tuzla City.

Za najboljeg trenera Premijer lige BiH izabran je Sergej Jakirović iz Zrinjskog. Najbolji bh. sudija, Irfan Peljto ponovo je izabran na prvo mjesto u kategoriji arbitara. Najbolji mladi igrač Premijer lige BiH, u kategoriji do 21 godine, je Ivan Bašić iz HŠK Zrinjski. Premijerligaški igrači i treneri izabrali su prvotimca Zrinjskog Nemanju Bilbiju za najboljeg igrača ove sezone.

Nagradu je dobio i najbolji futsaler Premijer lige BiH Nihad Kahvedžić, a fer-plej nagrada je otišla u ruke timu HŠK Posušje.

            Organizatori najavljuju da će i u budućnosti nastaviti da na ovaj način promovišu domaći fudbal za žene i muškarce. Nadaju se i nastavku saradnje sa društveno odgovornom kompanijom Mozzart sa kojom dijele iste sportske vrijednosti.